Wednesday 30 April 2014

Glad Valborg!






Tänk att april är slut nu! Den månaden försvann i ett huj, eller rättare sagt i en snordimma. Förkylningen jag drog på mig på färjan över till Umeå den 4 april sitter i än, dock börjar det kännas som om den kunde vara på återgång nu. Inte en dag för tidigt!

Nu laddar vi upp inför traditionsenligt valborgsfirande med våra goda vänner. Glad Valborg på er alla!

Tuesday 22 April 2014

Ut med det gula






Så blev det dags att plocka undan allt gult (förutom en blomma i köket) och låta det rosa ta över. Med denna lugna färg vilar ögat. I köket är det däremot färggrant som aldrig förr, och etter värre blir det bara jag kommer mig för att klättra upp på kallvinden för att ta ner min supersomriga matta. Men litet i taget så man hinner vänja sig.


Monday 21 April 2014

Påskamat




Sådana här helger kretsar allt kring mat hos oss. Det gör det förresten alltid. Hos oss lever vi för att äta och inte tvärtom, hehe. Inte ens min två veckor gamla flunsa, som ökade i styrka i helgen, hindrade oss från att fokusera på maten. Jag är nämligen inte som resten av familjen - jag äter gärna även om jag inte känner mig kry.

På långfredagskvällen hade vi vänner på besök. Det åt vi bland annat åt allt det där söta och goda jag visade i förra inlägget. I går blev det en hälsosammare meny när vår son och min mamma var här på middag. Då serverade vi bara saker från växtriket. Mycket smakrikt. Lyckligtvis blev det över så mycket att vi får äta rester i dag. Det gjorde vi förresten i lördags också. Vi är inte så kinkiga, och har inget emot att äta samma mat flera dagar i rad. Huvudsaken är att vi får ÄTA. (Fast det där var ju en sanning med modifikation, vi äter ju inte längre varje dag.)




Saturday 19 April 2014

Påskfika






Något gott till kaffet måste man ju ha när det är påsk och allt. Det vore väl skamligt om vågen visade på minuskilon efter en sådan här helg. Nu funderar vi bara i vilket magsäckshörn vi ska trycka in memman som väntar i kylen.





Friday 18 April 2014

Glad påsk!





Glad påsk till alla er som tittar in här i helgen! För oss blir det en annorlunda påsk i år i och med att barna inte längre är hemma. Sonen i Åbo hinner inte komma hem, och sonen i Vasa jobbar en del av helgen. Den senare har dock lovat komma hem på middag några gånger, så helt barnfritt blir det inte.

I morse hittade vi oss själva i lokaltidningen! För en vecka sedan hade vi besök av en av Vasabladets redaktörer jämte fotograf, och resultatet fick vi alltså vakna till i morse. Välkommen till dig som eventuellt hittat hit via reportaget! 




Thursday 17 April 2014

Mixa





Det är ju en himla tur att man numera kan blanda färger och mönster hur man vill, i synnerhet om man som jag har en smak som går från ena ytterligheten till den andra. Förr hade jag nog höjt på ögonbrynen om jag sett kombinationen ovan i en och samma soffa. Inga problem med det i dag, inte. Lucky me.


Wednesday 16 April 2014

Påskhäxgodis





Det är klart att påskhäxgodiset ska matcha inredningen. Allt annat vore ju otänkbart.


Tuesday 15 April 2014

Påskafint





I år känner jag inte för att påskpynta desto mer. Jag har levt med påskgult i hemmet sedan slutet av februari, så behovet att plocka fram ytterligare tecken på den helg vi står inför är förbrukat för i år. Ett ägg får räcka. Och efter helgen är det dags för färgbyte. Jag har redan förberett mig och står i startgroparna inför min rosa säsong. Det är bara att hoppas att jag kommer ihåg att städa ut det gula, för minnet funkar inte längre som förr. I dag har jag lyckats glömma mina handskar i min väninnas bil och min mobil hos mamma. Och sådant är jag inte van vid, jag som alltid förr haft huvudet på skaft. Eller?







Monday 14 April 2014

Orientaliskt






Vi har som tradition att bjuda min mamma och vår yngre son på mat varje söndag. Numera är söndagsmaten dock en liten utmaning eftersom sonen övergått till vegansk kost (tidigare åt han både fisk och mejerier, men icke längre). Men en dag i veckan kan man väl anstränga sig litet för glädjen att få ha "lillen" vid matbordet. I går hade jag ett orientaliskt tema på middagen (couscoussallad, chili-, vitlöks- och ättiksmarinerad zucchini, falafel och avocadoröra). Och så klart ska dukningen matcha maten.






Saturday 12 April 2014

Fem frågor, fem svar





Jag blev utmanad av Kamomilla att svara på fem frågor och därefter skicka utmaningen vidare. Det är ohyfsat att inte svara på frågor som någon ställer en, så här är mina svar:



1. Favoritfärg i inredningen?

Självfallet fulfuru! Nånej, jag skojar! När jag tänker efter vet jag inte om jag har någon favoritfärg. Jag är de många stilarnas och färgernas kvinna, så jag har svårt att välja ut enbart ett. Efter många försök har jag gått tillbaka till ursprunget med en vit bas så att jag sedan kan ösa på av favoritfärgen för tillfället. Och den som följt mig en tid vet att favoriterna varierar, både ofta och med kort varsel.

2. Designmöbel eller föremål som aldrig kommer till oss?
Med åren har jag lärt mig att jag aldrig ska säga aldrig. Är man lika lättpåverkad som jag, är det bäst att hålla alla dörrar och fönster, små källarluckor och vädringsfönster öppna, för man går aldrig säker.

3. Mest charmerande tv-person?
Där fick jag tänka till, för det finns ju en massa trevliga personer i tv i dag. En favorit som precis blivit aktuell är Tareq Taylor i Trädgårdsonsdag. Det gör ju inte direkt ont i ögonen att titta på honom, och så är han ju så himla kreativ vid sin köksbänk där ute i trädgården. Det jag gillar med honom extra mycket är att han inte använder tusen och en ingredienser i sin matlagning, utan kör med rena, fina smaker. Helt i min smak alltså. Jag vet, för jag har testat flera av hans recept.

4. Favoritbakverk?
Utan att elaborera vidare i denna fråga kan jag berätta att fastlagsbullen (semlan!) är det bästa söta bakverket, ljust levainbröd det bästa salta. 

5. Fem favoritbloggar?
Mest fascineras jag av bloggar som är olika min egen. Det är väldigt svårt att plocka ut favoriter, men här är mina val: 1) Lilja's Corner för poesin i bloggen. Hennes bilder är något utöver det vanliga - konstnärligheten i dem i kombination med hennes sätt att uttrycka sig faller mig verkligen i smaken. Den där konstnärliga och poetiska ådran är något jag helt saknar (förutom ett och annat födelsedagsrim genom åren - fast mellan varven har de inte varit så dåliga de heller, hehe), 2) Saralene för att hon är en frisk fläkt i bloggosfären med sina fina bilder och sin positiva syn på livet, 3) Jennys London (som tyvärr funderar på att lägga ner sin blogg) för alla utomordentliga Londontips (ni vet att London är the place to be för mig just nu) och inblick i livet i storstaden skrivna av en vacker kvinna med hjärtat på rätta stället och 4) Life in the Suburb för intressanta inlägg om livet och fenomen i USA sett ur en skandinavs synvinkel, utan att försköna eller förfula. Det som är gemensamt för alla dem jag listat här är att de är ödmjuka och ärliga och härliga människor som bjuder på sig själva och delar med sig av sina liv. Jag hoppas de alla fortsätter att glädja mig och många andra många år framöver! Min femte favoritblogg är den här. Kika in där, så förstår du varför!


Sedan är jag tyvärr dålig på att skicka frågorna vidare, men om du har lust att svara på samma frågor, är du mer än välkommen att göra det. Lämna gärna ett spår i så fall så jag kan gå in och se vad du skrivit.

Wednesday 9 April 2014

Turkos





Turkos är verkligen en udda färg för mig, men ändå dras jag till den på något konstigt vis. Den här Ikeavagnen köpte jag för ett par år sedan för att den gråa inte fanns att få tag på, och sedan dess har den stått här nästan i gränsen mellan köket, hallen och vardagsrummet. Och jag hatälskar den. Jag har funderat på att måla om den, att skaffa en grå nu när de finns i sortimentet eller att helt enkelt göra mig av med den, men än så länge står den där. Under vinterhalvåret matchar den inte alls övriga inredningen (men det heter ju att man ska ha färgbrytare), men när jag tar fram min färggranna sommarmatta passar den som hand i handske. Ni ser vilka bekymmer jag har. Fast ärligt talat så är det skönt att fundera på sådana här oviktiga saker som egentligen inte spelar någon roll. Då får hjärnkontoret ha ledigt från andra bekymmer (och jobba nattskift i stället).

Jag börjar så småningom reda upp efter förkylningen jag drog på mig på långresan i förra veckan. Jag har inte varit utanför dörren (förutom till klädstrecket) sedan i lördags. I dag är det dags att ta sig ut bland folk igen, tror jag.

Tuesday 8 April 2014

Söndagsmiddag





Han ser så avslappnad ut i köket, vår yngre son, där han står och lagar söndagsmiddag till sina päron och sin mormor. Ruskigt god blev maten dessutom. Grönsaker i sig är ju smakrika, men att han sedan inte är rädd för att använda kryddor, gör ju inte saken sämre. Från och med nu tänker jag inte längre stå för söndagsmiddagen varje helg, det här var nämligen en lyx jag vill njuta av flera gånger.



Monday 7 April 2014

Nytt från Svärje





Den fjärde april förra året åkte min gubbe, min väninna Mia och jag till Umeå för lite Svärjeshopping, och inte kunde jag ju vara sämre i år, så samma datum blev det Da capo på det, bara att sällskapet var ett annat denna gång. Fyra timmar i Umeå centrum är inte mycket att hänga i julgranen, men egentligen är det väl tur att shoppingtiden inte är längre än så. Kassarna var ändå många och tunga, och hade vi haft mera tid (och ingen bärare, som förra året) hade mina armar nog lossnat av all ansträngning.

För dem som är nyfikna på shoppingen, visar jag några av inköpen. Jag bar dessutom hem himalayasalt, peanut butter (!), ost, ost och ost, två par skor, en scarf, en stor, tung kruka/vas, och lite annat smått och gott till hus och hem.

Vad roligt det är att åka "utrikes", även om det bara är en kort sväng. Dessvärre kom jag också hem med en förkylning, men så fort den är ur kroppen, ska jag njuta av extraenergin jag fick av resan. Tack för sällskapet, Anna-Lena!  




















Friday 4 April 2014

Vår trädgård i Terassi









Det var lite spännande att åka till affären i går för att kolla om senaste numret av tidningen Terassi dykt upp i tidningshyllan. Och visst hade den det! I tidningen finns ett reportage av Kamomilla om vår trädgård. Fotona är tagna en solig och svettig dag, som följde på en annan halvsolig och svettig dag, strax efter midsommar förra året.

Det första reportaget från dessa dagar dök upp i Terassi i slutet av augusti. Mer om det reportaget kan du läsa om här (klicka) och hos Kamomilla här.

I oktobernumret av Älskade hem finns ett reportage inifrån huset och i Terassi, som alltså kom ut i går, hittar du oss i ett trädgårdsreportage .

Här och här finns fler bilder som Camilla tog hos oss den dagen. Själv hade jag fullt upp med att baka och duka och ha mig, så jag hann knappt ha fram kameran alls. Här skriver Kamomilla om det senaste reportaget.